Distance and Direction in hindi

Reasoning 0 Comments

Distance and Direction

tips 1
turn1).  Alok began strolling towards South. He took right turn subsequent to strolling 15 meters. He again took a left turn subsequent to strolling 25 meters. Which heading he is confronting now ?
आलोक दक्षिण की ओर टहल शुरू किया। वह सही में 15 मीटर की दूरी पर टहल करने के बाद मोड़ ले लिया। वह फिर से एक बाईं 25 मीटर की दूरी पर टहल करने के बाद मोड़ ले लिया। कौन सा शीर्षक वह अब भिड़ने है?
(a) South
(b) North
(c) West
(d) East
(e) Can not be resolved.
Solution :- let us comprehend by outline
1
Bent issues on headings
Plainly he is confronting South heading, so choice (an) is right
2). Rakesh strolled 35 meters towards east and took a right turn and strolled 45 meters. He again took right turn and strolled 55 meters. Towards which course is he from his beginning stage ?
राकेश पूर्व की ओर 35 मीटर strolled और एक सही मोड़ ले लिया और 45 मीटर की दूरी पर strolled। वह फिर से सही मोड़ ले लिया और 55 मीटर की दूरी पर strolled। जिस दिशा में बेशक वह अपनी शुरुआत मंच से है?
(a) South
(b) West
(c) South West
(d) South East
(e) None of these
Solution :- let us take a gander at the graph
Directions-3
Ideas of Direction and Distance
In this way, the right alternative is towards South-West (c)
3).  A man confronting towards East. He turns 45° in anticlock savvy heading and after that another 180° in the same directionand then 270° in clockwise bearing . Which bearing is he confronting now ?
एक आदमी पूर्व की ओर से भिड़ने। उन्होंने कहा कि एक ही दिशा में एक और 180 डिग्री विरोधी घड़ी की समझ रखने वाले शीर्षक में और उसके बाद 45 डिग्री और दक्षिणावर्त असर में तो 270 ° बदल जाता है। कौन सा असर अब वह भिड़ने है?
(a) South-East
(b) South
(c) South-West
(d) North-West
(e) None of these
Solution :Let us look the graph
Directions-4
Headings and Distances questions asked in SBI
So , the right choice is Towards SE alternative (a)
4). A kid looking for his pet pooch, he went 90 meters in East before swinging on his right side. He went 20 meters before swinging to his privilege again to search for his pooch at his uncle’s place 30 meters starting here. His puppy was not there, from that point he went 100 meters to his north there discovered his canine. How far did the kid meet his canine from beginning stage ?
एक बच्चा अपने पालतू कुत्ता के लिए लग रही है, वह अपने सही पक्ष पर झूल से पहले पूर्व में 90 मीटर की दूरी पर चला गया। वह फिर से अपने विशेषाधिकार के लिए झूल यहाँ शुरू अपने चाचा की जगह 30 मीटर की दूरी पर उसका कुत्ता के लिए खोज करने के लिए पहले 20 मीटर की दूरी पर चला गया। उनके कुत्ते का बच्चा वहाँ उस जगह से वह अपने उत्तर में 100 मीटर की दूरी पर चला गया नहीं था, वहाँ अपने कुत्ते की खोज की। कितनी दूर बच्चा चरण शुरू से ही अपने कुत्ते मिले?
(a) 80 meters
(b) 100 meters
(c) 140 meters
(d) 260 meters
(e) None of these
Solution :- Look at the chart
Directions-5
Bearings and Distances questions asked in Infosys
Thus, required separation AC can be ascertained as :
Headings and Distances issues asked in bank PO
In this way, amend choice is (b)
5). A man strolls 1 km towards East and after that he swings to South and strolls 5 km. Again he swings to East and strolls 2 k, after this he swings to North and strolls 9 km. Presently, how far is he from his beginning stage ?
एक आदमी पूर्व की ओर 1 किमी चहलकदमी और उसके बाद वह दक्षिण झूलों और 5 किमी चहलकदमी। फिर वह पूर्व के लिए झूलों और 2 कश्मीर चहलकदमी के बाद यह है कि वह उत्तर के लिए झूलों और 9 किमी चहलकदमी। वर्तमान में, कितनी दूर वह अपनी शुरुआत मंच से है?
(a) 3 km
(b) 4 km
(c) 5 km
(d) 7 km
(e) None of these
Solution :- Let’s take a gander at the picture
Directions-6
Headings and Distances Tutorial for Government employments
Headings and Distances Tutorial for PSU
In this way, the right alternative is (c)
6). The entryway of Ramesh’s home faces the east. From the posterior of his home, he strolls straight 50 meters, then swings to one side and strolls 50 meters once more. At long last , he turns towards left and stops subsequent to strolling 25 meters. Presently, Ramesh is in which directon from the beginning stage ?
रमेश के घर के entryway पूर्व चेहरे। अपने घर के पीछे से, वह सीधे 50 मीटर की चहलकदमी, तो एक तरफ करने के झूलों और 50 मीटर की दूरी पर एक बार फिर से चहलकदमी। लंबे समय तक, वह चला की दिशा में बदल जाता है और 25 मीटर की दूरी पर टहल करने के बाद बंद हो जाता है। वर्तमान में, रमेश जो शुरुआत मंच से directon में है?
(a) South-East
(b) North-East
(c) South-West
(d) North-West
(e) None of these
Solution :- let us take a gander at the chart
Directions-7
irections and Distances questions asked in Tech mahindra
So the required bearing is North-West, choice (d) is right
7). Perused the accompanying data painstakingly and answer the inquiries given beneath :-
(a) Six pads on floor in two columns confronting North and South are alloted to P, Q , R, S, T and U.
(b) Q gets a North confronting level and is not alongside S.
(c) S and U get corner to corner inverse pads
(d) R, by U, gets a South confronting level and T gets a North confronting level.
(1) Which of the accompanying blends get south-bound pads ?
(a) Q T S (b) U P T (c) U R P (d) Data not adequate (e) None of these
Solution :- In explanation (b) Q gets a North confronting level and is not alongside S implies
Directions-8
In explanation (c) S and U get slantingly inverse pads implies
Directions-9
Bearings and Distances Tutorial for Campus situation exams
Directions-10
In articulation (d) R beside U, gets a South confronting level and T gets a North confronting level means
In this way, South Facing pads are (c) U R P
(2) Whose level is amongst Q and S ?
(a) T (b) U (c) R (d) P (e) None of these
Solution : T, choice (a) right
(3) If the pads of T and P are exchanged, whose level will be by that of U ?
(a) P (b) Q (c) R (d) T (e) none of these
Solution : By this exchanged level by U stay unaltered, So alternative (c) is right , level R
Ex. The pads of which of alternate sets than SU, is slantingly inverse to each other ?
(a) QP (b) QR (c) PT (d) TS (e) None of these
Solution :- Q P alternative (an) is right

 

 

Share with your friends and write your comments
इस पोस्ट को देख कर अपना कमेन्ट अवश्य लिखें