General Science Question Answer

General knowledge quiz 0 Comments

General Science Question Answer

1. Which of the accompanying is the lightest metal ?

(A) Mercury (B) Silver

(C) Lithium (D) Lead (Ans : C)

2. The most critical mineral of Aluminum is–

(A) Bauxite (B) Calamine

(C) Calcite (D) Galena (Ans : A)

3. The component present in the biggest sum in rocks and minerals is–

(A) Carbon (B) Silicon

(C) Hydrogen (D) Aluminum (Ans : B)

4. The chemial name of Uria is–

(An) Aneurin (B) Chloroetane

(C) Carbamide (D) None of these (Ans : C)

5. Changeless hardness of water can be evacuated by adding–

(A) Potassium Permanganate (B) Chlorine

(C) Bleaching Powder (D) Washing Soda (Ans : D)

6. The recipe of Plaster of Paris is–

(A) CaSO4 (B) CaSO4, 2H2O

(C) 2CaSO4, 4H2O (D) 2CaSO4, H2O (Ans : D)

7. Condensed Petroleum gas (LPG) comprises of mainly–

(A) Methane, Ethane and Hexane (B) Ethane, Hexane and Nonane

(C) Methane, Butane and Propane (D) Methane, Hexane and Nonane (Ans : C)

8. The metal that is available in Photo Films is–

(A) Mercury (B) Platinium

(C) Magnesium (D) Silver (Ans : D)

9. Which of the accompanying is in fluid structure at room temperature ?

(A) Cerium (B) Sodium

(C) Francium (D) Lithium (Ans : C)

10. The property of a substance to assimilate dampness from the air on introduction is called–

(An) Osmosis (B) Desiccation

(C) Efflorescence (D) Deliquescene (Ans : D)

11. Metal gets stained in air because of the nearness of which gas in air–

(A) Carbon dioxide (B) Oxygen

(C) Hydrogen Sulfide (D) Nitrogen (Ans : C)

12. Quartz precious stones typically utilized as a part of quartz tickers and so on is chemically–

(A) Sodium Silicate (B) Silicon dioxide

(C) Germenium dioxide (D) A blend of (B) and (C) (Ans : B)

13. Which of the accompanying components is non-radioactive?

(A) Uranium (B) Thorium

(C) Plutonium (D) Zirconium (Ans : D)

14. As indicated by Dalton’s nuclear hypothesis the littlest molecule which can exist autonomously is–

(An) A particle (B) An atom

(C) A cation (D) An anion (Ans : A)

15. The late nuclear weight scale is based on–

(A) 1H1 (B) 1H2

(C) 6C12 (D) 8O16 (Ans : C)

16. The significant element of calfskin is–

(A) Carbohydrate (B) Collagen

(C) Polymer (D) Nucleic corrosive (Ans : B)

17. Glass is produced using the blend of–

(A) Quartz and mica (B) Sand and salt

(C) Sand and silicates (D) None of these (Ans : C)

18. Epoxy gums is utilized as–

(A) Moth repellants (B) Insecticides

(C) Detergents (D) Adhesives (Ans : D)

19. One distance is equivalent to–

(A) 6 meters (B) 6 feet

(C) 60 feet (D) 60 cms (Ans : B)

20. What is the unit for measuring the pitch or recurrence of sound ?

(A) Coulomb (B) Hum

(C) Cycles (D) Decible (Ans : D) – See more at: http://www.allexamgurublog.com/2008/12/general-science-objective-questions.html#sthash.63C5JDTF.dpuf

 

 

Share with your friends and write your comments
इस पोस्ट को देख कर अपना कमेन्ट अवश्य लिखें