GK Questions Asked in SBI PO Mains Exam on 31st July 2016

Previous Papers 0 Comments

1.Where is the Rani Jahsi Marine National Park located ?

कहाँ रानी Jahsi मरीन नेशनल पार्क स्थित है

 Ans: Andaman and Nicobar Islands

2. Non-farm micro units are eligible for how much loan under MUDRA scheme?

गैर-कृषि सूक्ष्म इकाइयों MUDRA योजना के तहत कितना ऋण के लिए पात्र हैं

Ans: Rs 10 lakh

3. Where is the Lakhwar Dam located?

कहाँ लखवाड़ बांध स्थित है

Ans: Dehradun

4. Uttarakhand is constructed on which river?

उत्तराखंड का जिस नदी पर निर्माण किया है

Ans: Yamuna

5. Ease of Doing Business index is developed by?

डूइंग बिजनेस इंडेक्स की किसके द्वारा विकसित की है

 Ans: World Bank Group

6. Who is the present CEO & MD of Bandhan Bank?

वर्तमान सीईओ और बंधन बैंक के एमडी कौन है

Ans: Chandra Shekhar Ghosh

7. Women Economic Forum Summit held in?

महिलाओं को आर्थिक मंच शिखर सम्मेलन कहा आयोजित हुआ

Ans: New Delhi

8. Fino Pay Tech is a which type of bank?

फिनो Pay टेक एक है जो बैंक के प्रकार है

Ans: Payment Bank

9. Who is the first Indian woman to climb Mount Everest?

माउंट एवरेस्ट पर चढ़ाई करने वाली पहली भारतीय महिला कौन है

Ans: Bachendri Pal

10. Which of the following public sector banks has headquarter in Chennai?

निम्न सार्वजनिक क्षेत्र के बैंकों की जो चेन्नई में मुख्यालय है

Ans: Indian Bank

11. What is the maximum total credit amount in BSBDA account in a year?

एक साल में बीएसबीडीए खाते में अधिकतम कुल ऋण राशि क्या है

Ans: 1 Lakh rupees

12. NACH launched by?

Ans: National Payments Corporation of India (NPCI)

13. Small finance banks will also have to ensure that 50% of their loan portfolio constitutes advances of up to ____________.

लघु वित्त बैंकों को यह भी सुनिश्चित करना है कि उनके ऋण पोर्टफोलियो का 50% तक की प्रगति के गठन होगा ___

Ans: Rs.25 lakh

14. In FDI Intelligence report, which state top destination states for FDI in 2015?

Ans: Gujarat

15. Maputo is the capital of which country?

मापुटो किस देश की राजधानी

Ans: Mozambique

16. “State of children” report is prepared by ?

” बच्चों के राज्य” रिपोर्ट किसके द्वारा तैयार की है

Ans: UNICEF

17. USD 500 million sanctioned to Bihar project by?

500 मिलियन अमरीकी डालर से बिहार परियोजना को मंजूर किसके द्वारा दी गई हे ?

Ans: Asian Development Bank (ADB)

18. Talcher coal hub is located in?

Teacher Coal hub किस केंद्र में स्थित है

Ans: Odisha

19. What is State Bank Mingle?

स्टेट बैंक  Mingal क्या है?

Ans: State Bank Mingle is the social banking application of SBI which enables you to perform basic banking activities through SBI’s official Facebook page.

20. Which of Bank launched a ‘mobile-only bank’ in India?

भारत के किस बैंक में एक ‘ मोबाइल- केवल बैंक ‘ का शुभारंभ

Ans: DBS Bank

21. What is the purpose of ‘digibank’ ?

‘ Digibank ‘ का उद्देश्य क्या है

Ans: The ‘digibank’ uses technologies, such as biometrics and artificial intelligence, to enable paperless, signature-less and branchless bank.

22. State Bank of India has inked agreements with the World Bank for a ________________ facility to support grid connected rooftop solar programme in the country.

भारतीय स्टेट बैंक के एक ________________ सुविधा देश में ग्रिड से जुड़े सौर छत कार्यक्रम का समर्थन करने के लिए विश्व बैंक के साथ समझौतों पर हस्ताक्षर किए हैं ।

Ans: $625-million (around Rs. 4,200 crore)

23. N K Singh Commitee on?

एन के सिंह समिति किस पर आधारित हे

Ans: Fiscal Responsibility and Budget Management Act

24. UN WESP Report, country to grow with fastest rate at 7.3%?

Ans: India

25. Desirability and feasibilty for new financial year committee headed by?

वांछनीयता और feasibilty के लिए नए वित्तीय वर्ष समिति की अध्यक्षता की हेवांछनीयता और feasibilty के लिए नए वित्तीय वर्ष समिति की अध्यक्षता की हे

Ans: Shankar Acharya

26. Krishi Kalyan Cess to be implemented from ?

कृषि कल्याण उपकर किससे लागू किया जाना है

Ans: 01st June, 2016

27. World bank categorize India under ?

विश्व बैंक के तहत भारत को वर्गीकृत

Ans: Lower middle economy

28. RBI on tap licensing foreign investment limit ?

भारतीय रिजर्व बैंक पर Tape लाइसेंस विदेशी निवेश की limit हे ?

Ans: 74%

29. Global growth forecast declined to ?

वैश्विक वृद्धि का पूर्वानुमान करने से Decline to

Ans: 2.4%

30. Short term crop loan?

Ans: 4%

31. 9.8 KM road bridge across the Ganga ?

गंगा के पार 9.8 किमी सड़क पुल

Ans: ADB

32. Capital Small Finance Bank Limited headquarter?

राजधानी लघु वित्त बैंक लिमिटेड का मुख्यालय कहा हे ?

Ans: Jalandhar, Punjab

33. Venue of North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit, 2016?

उत्तर अटलांटिक संधि संगठन के स्थल ( नाटो) के शिखर सम्मेलन , 2016

Ans: Warsaw, Poland

34. Solar Rooftop Project launched by?

सौर छत परियोजना किसके द्वारा शुरू की गई हे?

Ans: SBI

35. How many rural houses will cover under Housing to all by 2022?

Ans: 2.95 crore houses

 

Click here for more Quiz For Bank 

Click here for more latest Job

 

 

 

Share with your friends and write your comments
इस पोस्ट को देख कर अपना कमेन्ट अवश्य लिखें