Maths Questions and Answers Quiz –part 06

Maths Tricks 0 Comments

Maths Questions and Answers Quiz –part 06    

Maths Questions and Answers Quiz We are daily upload tIndian Constitutions Quiz  for 1st 2nd 3rd grade , Rajasthan police SI , patwar and other exams

 

 

 

Question 1. The average औसत of first प्रथम 50 natural numbers संख्या is …………. .

 A. 25.30
B. 25.5
C. 25.00
D. 12.25
Answer B. 25.5

Question 2. A fraction अंश which bears the same ratio to 1/27 as 3/11 bear to 5/9 is equal to ……….. .

 A. 1/55
B. 55
C. 3/11
D. 1/11
Answer A. 1/55

Question 3. The number संख्या of 3-digit numbers संख्या divisible by 6, is ………….. .

 A. 149
B. 166
C. 150
D. 151
Answer C. 150

Question 4. What is 1004 divided अलग करना by 2?

 A. 52
B. 502
C. 528
D. 505
Answer B. 502

Question 5. A clock strikes once at 1 o’clock, twice at 2 o’clock, thrice at 3 o’clock and so on. How many times will it strike in 24 hours?

 A. 77
B. 176
C. 156
D. 197
Answer C. 156

Question 6. 125 gallons of a mixture मिश्रण  contains 20% water. What amount of additional water should be added such that water content be raised to 25%?

 A. 25/2 gallons.

B. 88/2 gallons.
C. 19/2 gallons.
D. 81/3 gallons.
Answer D. 81/3 gallons

Question 7. 106 × 106 – 94 × 94 = ?

 A. 2004
B. 2400
C. 1704
D. 1976
Answer B. 2400

Question 8. Which of the following numbers संख्या  gives 240 when added to its own square?

 A. 15
B. 76
C. 58
D. 56
Answer A. 15

Question 9. Evaluation  मूल्यांकन of 83 × 82 × 8-5 is …………. .

 A. 1
B. 6
C. 7
D. None of these.
Answer A. 1

Question 10. The simplest सरलतम form of 1.5 : 2.5 is …………… .

A. 7 : 10
B. 75 : 25
C. 0.75 : 1.25
D. 3 : 5
Answer D. 3 : 5

अगर आप फेसबुक से जुड़े हैं और प्रतिदिन कैरियर, कम्पटीशन ; (BANK, CIVIL SERVICES, SSC, MBA, RAILWAY and OTHER EXAM.) करेन्ट अफेयर्स,जेनरल नॉलेज और जॉब से सम्बन्धित प्रतिदिन जानकारी चाहते हैं, तो आप FRIEND REQUESTअथवा FOLLOW करे।

http://www.gkshort.in or

http://www.shriramedu.com

अपने सामान्य ज्ञान को बढाने हेतु श्रीराम कोचिंग के पेज को लाईक करें—अधिक प्रश्नो एवं सामान्य ज्ञान के सर्वोत्तम संकलन हेतु अभी इस पेज को अपनी पसंद में जोङें।www.facebook.com/shriramedu or https://www.facebook.com/Gkshort-hindi-GK-1319303558087630/

Share with your friends………श्रीराम कोचिंग, सीकर

 

 

 

Share with your friends and write your comments
इस पोस्ट को देख कर अपना कमेन्ट अवश्य लिखें