Para-scattered sentences 15-9-2016

English 0 Comments

English Questions: Para-scattered sentences

Welcome to Online English Section with clarification in www.gkshort.in. Here we are making question test in Parajumbled Sentences , which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB and SSC CGL EXAM and other aggressive exams !!!gkshort.in में विवरण के साथ ऑनलाइन हिंदी अनुभाग में आपका स्वागत। यहाँ हम Parajumbled वाक्यों में सवाल नमूना है, जिस पर आईबीपीएस पीओ / क्लर्क / एलआईसी आओ / क्षेत्रीय ग्रामीण बैंक व एसएससी CGL परीक्षा और अन्य प्रतियोगी परीक्षाओं आधारित है पैदा कर रहे हैं

I. Adjust the accompanying sentences in the best possible succession to frame an important passage then answer the accompanying inquiries.मैं फार्म के लिए एक सार्थक पैरा तो निम्न सवालों का जवाब उचित क्रम में निम्नलिखित वाक्य पुनर्व्यवस्थित करें।

A. Rajan was not just extraordinarily capable and a demigod with the universal speculator group, ए राजन न केवल असाधारण सक्षम और अंतरराष्ट्रीय निवेशक समुदाय के साथ एक रॉक स्टार था,

B. The legislature, accordingly, has done well to keep up congruity and select Urjit Patel – who was agent legislative head of RBI and worked intimately with Rajan, बी इसलिए सरकार अच्छी तरह से किया गया है निरंतरता बनाए रखने और उर्जित पटेल को नियुक्त करने के लिए – जो भारतीय रिजर्व बैंक के डिप्टी गवर्नर था और राजन के साथ मिलकर काम किया है,

C. Institutional shortcoming is the most despicable aspect of Indian majority rules system.सी संस्थागत कमजोरी भारतीय लोकतंत्र के बने है।

D. and additionally shares a number of his thoughts – as the new senator. डी के रूप में अच्छी तरह के रूप में अपने विचारों के कई शेयरों – नए राज्यपाल के रूप में।

E. It was in that connection that RBI representative Raghuram Rajan’s choice to venture down had brought on frustration all round. ई यह इस संदर्भ में था कि रिजर्व बैंक के गवर्नर रघुराम राजन के नीचे कदम करने के निर्णय आतंक सभी दौर का कारण बना था।

F. he could be trusted to manage RBI’s autonomy. एफ वह रिजर्व बैंक की स्वतंत्रता को बनाए रखने के लिए भरोसा किया जा सकता है।

1. Which of the accompanying sentences ought to be the SECOND after adjustment? निम्नलिखित में से कौन सा वाक्य पुनर्व्यवस्था के बाद दूसरा होना चाहिए?

1) A

2) B

3) D

4) E

5) F

Answer – 4) E

2. Which of the accompanying sentences ought to be the THIRD after improvement? निम्नलिखित में से कौन सा वाक्य पुनर्व्यवस्था के बाद तीसरे होना चाहिए?

1) A

2) E

3) D

4) F

5) C

Answer – 1) A

3. Which of the accompanying sentences ought to be the FIFTH after improvement ? निम्नलिखित में से कौन सा वाक्य पुनर्व्यवस्था के बाद पांचवें होना चाहिए?

1) B

2) D

3) A

4) E

5) F

Answer – 1) B

4. Which of the accompanying sentences ought to be the SIXTH (LAST) after improvement ? निम्नलिखित वाक्य का जो छठे पुनर्व्यवस्था के बाद (अंतिम) होना चाहिए?

1) C

2) A

3) D

4) B

5) F

Answer – 3) D

5. Which of the accompanying sentences ought to be the FIRST after improvement? निम्नलिखित में से कौन सा वाक्य पुनर्व्यवस्था के बाद पहली बार किया जाना चाहिए?

1) A

2) B

3) F

4) C

5) E

Answer – 4) C

II. Improve the accompanying sentences in the correct grouping to shape a significant passage then answer the accompanying inquiries. उचित क्रम में निम्नलिखित वाक्य पुनर्व्यवस्थित फार्म के लिए एक सार्थक पैरा उसके बाद निम्न सवालों के जवाब।

A. with zero or negative for each capita GDP development and close widespread destitution. शून्य के साथ ए या प्रति व्यक्ति सकल घरेलू उत्पाद विकास और लगभग सार्वभौमिक गरीबी नकारात्मक।

B. It’s exclusive the post-progression years that saw a huge ascent in success and huge marks in destitution. यह केवल उदारीकरण के बाद के वर्षों है कि गरीबी में समृद्धि में एक महत्वपूर्ण वृद्धि और बड़ा छात्रों देखा है।

C. As India ventures into its 70th year of freedom today is a day of festivity – and additionally a period to take stock.भारत के रूप में स्वतंत्रता के अपने 70 वें साल में कदम आज उत्सव का दिन है – एक समय जायजा लेने के लिए के रूप में अच्छी तरह से।

D. Gross domestic product development rate crept up amid the Nehruvian years of Soviet-style arranging and the permit raj, however India’s populace detonated as well and expectations for everyday comforts stayed troubling. सकल घरेलू उत्पाद की वृद्धि दर सोवियत शैली योजना और लाइसेंस राज की नेहरूवादी वर्षों के दौरान पहुंच गए, लेकिन भारत की जनसंख्या भी विस्फोट हो गया और जीवन स्तर निराशाजनक बनी रही।

E. How well has India been faring, and what would be the best next step? Before autonomy the Indian economy was stagnant amid the principal half of the twentieth century, कितनी अच्छी तरह से भारत आगे नहीं बढ़ रहा है, और जहाँ हम यहाँ से जाते हो? आजादी से पहले भारतीय अर्थव्यवस्था 20 वीं सदी की पहली छमाही के दौरान स्थिर था,

6. Which of the accompanying sentences ought to be the SECOND after reworking? निम्नलिखित में से कौन सा वाक्य पुनर्व्यवस्था के बाद दूसरा होना चाहिए?

1) A

2) B

3) D

4) E

5) C

Answer – 4) E

7. Which of the accompanying sentences ought to be the THIRD after reworking?  निम्नलिखित में से कौन सा वाक्य पुनर्व्यवस्था के बाद तीसरे होना चाहिए?

1) A

2) E

3) D

4) B

5) C

Answer – 1) A

8. Which of the accompanying sentences ought to be the FIFTH (LAST) after adjustment ? निम्नलिखित वाक्य के पांचवें पुनर्व्यवस्था के बाद (अंतिम) होना चाहिए?

1) B

2) C

3) A

4) E

5) D

Answer – 1) B

9. Which of the accompanying sentences ought to be the FORTH after adjustment ? निम्नलिखित में से कौन सा वाक्य पुनर्व्यवस्था के बाद आगे क्या होना चाहिए?

1) C

2) E

3) D

4) B

5) A

Answer – 3) D

10. Which of the accompanying sentences ought to be the FIRST after adjustment? निम्नलिखित में से कौन सा वाक्य पुनर्व्यवस्था के बाद पहली बार किया जाना चाहिए?

1) A

2) B

3) C

4) D

5) E

Answer – 3) C

 

 

Share with your friends and write your comments
इस पोस्ट को देख कर अपना कमेन्ट अवश्य लिखें