Puzzle Question Answer for bank po 9-8-2016

Reasoning 0 Comments

Puzzle Question Answer for bank po

Bearing: Read the accompanying data and answer the inquiries that take after:

(1) There are seven people A, B, C, D, E, F and G situated in Delhi. Each of them is from an alternate state, has an alternate calling, and plays an alternate instrument.

इसमें सात लोगों की ए, बी, सी, डी, ई, एफ और जी दिल्ली में स्थित हैं। उनमें से हर एक वैकल्पिक राज्य से है, एक वैकल्पिक बुला है, और एक वैकल्पिक साधन निभाता है।

(2) C, a specialist, is from Bihar. सी, एक विशेषज्ञ, बिहार से है।

(3) E and F play mandolin and violin, however not as a matter of course in a specific order.

ई और एफ सारंगी और वायलिन, लेकिन नहीं के रूप में एक विशेष क्रम में पाठ्यक्रम के एक मामले खेलते हैं।

(4) An is not from Kerala. एक केरल से नहीं है।

(5) The individual from Kerala is a specialist and plays guitar. केरल से व्यक्ति एक विशेषज्ञ है और गिटार बजाता है।

(6) The attorney plays sitar. वकील सितार निभाता है।

(7) The agent from UP plays violin. उत्तर प्रदेश से एजेंट वायलिन निभाता है।

(8) The instructor and the cricketer play woodwind and piano, however not as a matter of course in a specific order.

प्रशिक्षक और क्रिकेटर खेलने woodwind और पियानो, लेकिन नहीं के रूप में एक विशेष क्रम में पाठ्यक्रम की बात है।

(9) F is a pilot. एफ एक पायलट है।

(10) The Maharashtrian is an instructor. महाराष्ट्र के एक शिक्षक है।

(11) The Gujarati plays piano. गुजराती नाटकों के पियानो।

(12) G, a Punjabi, does not play sarod. जी, एक पंजाबी, सरोद खेल नहीं है।

(13) B is a cricketer.

1. Which state does A have a place with?

1. किस राज्य करता है कि एक साथ एक जगह है?

A) Gujarat

B) Kerala

C) Maharashtra

D) Can’t say

E) None of these

2. Which instrument does B play?

2. जो साधन बी खेलना है?

A) woodwind

B) piano

C) sarod

D) Can’t say

E) sitar

3. Which instrument does C play?

3. जो साधन सी खेलना है?

A) mandolin

B) sitar

C) violin

D) None of these

E) sarod

4. What is D’s calling?

4. डी एस बुला क्या है?

An) Engineer

B) Lawyer

C) Teacher

D) Can’t say

E) Cricketer

5. Which state does E have a place with?

5. किस राज्य ई के साथ एक जगह है?

A) Gujarat

B) Kerala

C) UP

D) Can’t say

E) none of these

Headings (1-5): Study the accompanying data and answer the given inquiry.

Eight friends−J, K, L, M, N, O, P and Q live on eight unique floors of a building yet not as a matter of course in the same request. The lowermost floor of the building is numbered one, the one over that is numbered two thus on till the highest floor is numbered eight. J lives on floor numbered 4. Stand out individual lives amongst J and L. O lives on the floor promptly beneath L. Stand out individual lives amongst O and P. P lives above O. O lives on floor numbered 5. One and only individual live amongst K and N, M lives on an even numbered floor yet does not live on floor numbered 8. K lives beneath Q’s floor.

आठ दोस्तों-जम्मू, कश्मीर, एल, एम, एन, ओ, पी और क्यू एक ही अनुरोध में पाठ्यक्रम के एक मामले के रूप में नहीं एक इमारत के आठ अद्वितीय फर्श पर रहते हैं अभी तक। इमारत की सब से नीचा मंजिल से एक गिने है, उस पर एक इस प्रकार पर जब तक उच्चतम मंजिल आठ गिने है दो गिने है। जम्मू मंजिल पर रहता गिने 4. जम्मू के बीच व्यक्तिगत जीवन बाहर खड़ा है और एल हे मंजिल पर रहता तुरंत नीचे एल ओ के बीच व्यक्तिगत जीवन के बाहर खड़े होकर पी पी रहती ऊपर ओ हे मंजिल गिने 5. एक और केवल व्यक्तिगत पर रहता है कश्मीर और एन के बीच रहते हैं, एम एक भी गिने मंजिल पर रहता है अभी तक क्यू के फर्श के नीचे 8. कश्मीर जीवन गिने मंजिल पर रहते नहीं है।

6. Four of the accompanying five are similar according to the given game plan and therefore frame a gathering. Which of the accompanying does not have a place with that gathering?

6. साथ पांच में से चार समान दिया खेल की योजना के अनुसार कर रहे हैं और इसलिए एक सभा फ्रेम। साथ में से कौन सा है कि सभा के साथ एक जगह नहीं है?

(A) PO

(B) QL

(C) MJ

(D) LJ

(E) MN

7. Who lives precisely between the floors on which L and J live?

7. कौन ठीक मंजिलों जो एल और जम्मू पर रहने के बीच रहता है?

(A) K

(B) P

(C) O

(D) N

(E) M

8. Who amongst the accompanying lives on floor numbered 2?

(A) M

(B) L

(C) O

(D) Q

(E) P

9. Which of the accompanying is valid about M according to given game plan?

9. साथ की जो दिया खेल की योजना के अनुसार मेरे बारे में वैध है?

(A) M lives on the lowermost floor.

(B) K lives on one of the floor beneath M.

(C) All the given explanations are valid.

(D) Only two individuals live amongst M and O.

(E) M lives on an odd numbered floor.

10. On the off chance that L and Q trade their places thus do M and J, who amongst the accompanying will live between the floors on which M and P live, according to the given course of action?

10 बंद मौका है कि एल और क्यू का व्यापार अपने स्थानों पर इस प्रकार करते एम और जम्मू, जो लोगों के बीच साथ फर्श कार्रवाई के दिए गए पाठ्यक्रम के अनुसार एम और पी रहते हैं, जिस पर बीच जीने की इच्छा पर?

(A) Only Q

(B) No one

(C) Only L

(D) Both P and L

(E) Both Q and O

Answers

1. c

2. b

3. e

4. a

5. c

6. e

7. c

8. a

9. d

10.e

 

 

Share with your friends and write your comments
इस पोस्ट को देख कर अपना कमेन्ट अवश्य लिखें