Quant Quiz on Average

Maths Tricks 0 Comments

Quant Quiz on Average

1. The normal imprints got by 120 cndidates in a specific examinationis 35.if the normal signs of passed applicant is 39 and that of the fizzled competitors is 15,what is the quantity of hopefuls who passed the examination.
सामान्य स्पष्ट झलक मिलती है एक विशिष्ट परीक्षा 35. में 120 उम्मीदवारों द्वारा मिला यदि पारित आवेदक के सामान्य लक्षण 39 है और सकी प्रतियोगियों की है कि 15 है, जो परीक्षा उत्तीर्ण की उम्मीद लगाए बैठे की मात्रा क्या है
(a)110
(b)115
(c)120
(d)100
(e)none of these
2.The normal age of 8 people in an advisory group is expanded by 2 years when two men matured 35 years and 45 years are substituted by two women.Find the normal age of these two ladies.
एक सलाहकार समूह में 8 लोगों की सामान्य उम्र 2 साल से विस्तार किया है जब दो पुरुषों परिपक्व 35 साल और 45 साल प्रतिस्थापित कर रहे हैं दो women.Find द्वारा इन दो महिलाओं की सामान्य उम्र है।
(a)48
(b)36
(c)42
(d)29
(e)none of these
3.In a class, there are 20 young men whose normal age is diminished by 2 months, when one kid matured 18 years is supplanted by another boy.Find the period of new kid.
एक कक्षा में, वहाँ 20 युवा पुरुषों जिनकी सामान्य आयु, 2 महीने से कम हो जाता है जब एक बच्चा 18 साल की परिपक्व एक और लड़का द्वारा supplanted है। नई बच्चे की अवधि का पता लगाएं।
(a)19 years
(b)14 years 6 month
(c)15 years
(d)14 years 8 month
(e)12 years
4.One – third of certain voyage is secured at the rate of 25kmph,one-fourth at the rate of 30kmph and the rest at 50 kmph.Find the normal velocity for the entire excursion.
One – third of certain voyage is secured at the rate of 25kmph,one-fourth at the rate of 30 kmph and the rest at 50 kmph. Find the normal velocity for the entire excursion.
(a)33.33 kmph
(b)36
(c)42
(d)27
(e)none of these
5.The normal compensation of the whole staff in an office is Rs 120 for every month.The normal pay of officers is Rs 460 and of non officers is Rs 110. In the event that the quantity of officers is 15,then discover the No of non-officers in the workplace.
एक कार्यालय में पूरे स्टाफ के सामान्य मुआवजा हर महीने के लिए 120 रुपये है। अधिकारियों के सामान्य वेतन 460 रुपये है और गैर अधिकारियों की घटना के अधिकारियों की मात्रा 15 है कि में 110 रुपये है तो कार्यस्थल में गैर-अधिकारियों की कोई खोज।
(a)480
(b)500
(c)600
(d)430
(e)510
6.There were 35 understudies in a hostel.If the quantity of understudies expanded by 7, the costs of the wreckage increments by Rs. 42 for every day,while the normal use per head decreases by Rs.1.Find the first use of the wreckage.
वहाँ 35 एक छात्रावास में अध्ययन के तहत किया गया। के तहत पढ़ाई की मात्रा 7 रुपये से मलबे वेतन वृद्धि की लागत से विस्तार किया है। हर दिन के लिए 42, प्रति व्यक्ति सामान्य उपयोग रु .1 से कम हो जाती है। मलबे का पहला उपयोग लगता है।
(a)420
(b)400
(c)480
(d)460
(e)none of these
7.The normal weight of A,B,and C is 84 kg. On the off chance that D joins the gathering, the normal weight of the gathering gets to be 80 kg.If another man E who weights is 3 kg more than D Replaces A, Then the normal of B,C,Dand E gets to be 79 kg. What is the heaviness of A?
ए, बी, और सी के सामान्य वजन 84 किलोग्राम है। बंद मौका है कि डी सभा में मिलती है पर, सभा के सामान्य वजन 80 किलो हो जाता है। एक और आदमी ई जो वजन 3 किलो डी की तुलना में अधिक है एक के स्थान पर हैं, तो बी, सी के सामान्य, Dand ई 79 किलो हो जाता है। एक का भारीपन क्या है?
(a)64
(b)72
(c)75
(d)100
(e)80
8.In an exam, the normal was observed to be 50 marks. In the wake of deducting computational mistakes the signs of the 100 hopefuls must be changed from 90 to 60 each and normal came down to 45 marks. Add up to No of competitors who took the exam were.
एक परीक्षा में सामान्य श्रेणी में 50 अंक होने के लिए मनाया था। कम्प्यूटेशनल गलतियों 100 उम्मीद लगाए बैठे के लक्षण घटाने के मद्देनजर 90 से 60 करने के लिए परिवर्तित किया जाना चाहिए प्रत्येक और सामान्य 45 के निशान से नीचे आ गया। अप प्रतियोगियों जो परीक्षा थे लिया की नहीं जोड़ें।
(a)300
(b)600
(c)200
(d)150
(e)none of these
9. Locate the normal of all even No’s up to 100 or normal of initial 50 even No’s.
सभी के सामान्य भी नहीं तक 100 या प्रारंभिक 50 के सामान्य भी नहीं है पता लगाएँ।
(a)50
(b)50.5
(c)51
(d)49
(e)none of these
10. The normal of 8 No’s is 20. The normal of initial two No’s is 15.5 and that of next three No’s is 64/3.if the sixth No be not exactly the seventh and eight No. by 4 and 7 individually, then discover eight No.
8 NO के सामान्य 20. प्रारंभिक दो नहीं के सामान्य है 15.5 और अगले तीन नहीं है की वह यह है कि 64 3. यदि छठे नहीं वास्तव में सातवें और व्यक्तिगत रूप से 4 और 7 से आठ सं, तो खोज नहीं हो आठ नहीं है / ।
(a)26
(b)25.5
(c)27
(d)25
(e)none of these

Answers with Explanation:

1. (d) Let No. of passed competitors are x
In this way, x * 39 + (120 – x) 15= 120 * 35
x = 100
2. (a) Total increment = 8 * 2 = 16 years
Thus, add up to age of two ladies = 35 + 45 +16= 96
Average age of two women=96/2=48 years
3 (d) Total lessening = 20 * 2 = 40 month
= 3 years 4 month
Thus, period of new kid = 18 years – 3 years 4 month
= 14 years 8 month
4. (a) Average velocity = all out separation/absolute time
LCM = 3, 4 = 12
Average pace = 12/(1/3*12*1/25 + ¼ * 12*1/30 +5/50)
= 12/(4/25 + 3/30+ 5/30
= 150*12/54 = 33.333 kmph
5. (e) Let no. of non-officers be x
15 * 460 + x * 110 = (x + 15) 120
x = 510
6. (a) Let normal consumption per head be = x
Along these lines, (35 + 7) (x – 1) – 35 x = 42
42 (x – 1) – 35x = 42
X =12
Unique consumption of wreckage = 12 * 35 = 420
7. A + B + C = 3 *84 = 252
A + B + C + D = 4 * 80 = 320 – (i)
Along these lines, D = 68& E = 68 + 3 = 71
B + C + D +E = 79 * 4 = 316 – (ii)
From Eq. (i) and (ii)
An E = 320 – 316 = 4
A = E +4 = 71 + 4 = 75
8.(b) Let the aggregate no. of competitors = x
In this way, (50x-100 (90-60))/x = 45
x = 600
9.(c) 2, 4, 6, … 100
Average = (first No. + Last No.)/2 = (2+100)/2 = 51
10.(c) Total Sum of 8 nos. = 20 * 8 = 160
Aggregate of first two nos. = 2 * 15.5 = 31
Aggregate of next three nos. = 3 * 64/3 = 64
Let sixth no. be x
31 + 64 + x + (x+4) + (x+7) = 160
x = 18
eighth no. = 18 + 7 = 25

 

 

Share with your friends and write your comments
इस पोस्ट को देख कर अपना कमेन्ट अवश्य लिखें