Reasoning Puzzles for IBPS Bank exam 18-7-2016

Reasoning 0 Comments
Direction: Read the accompanying data and answer the inquiries that take after:
(1) There are seven persons A, B, C, D, E, F and G situated in Delhi. Each of them is from an alternate state, has an alternate calling, and plays an alternate instrument.
(2) C, a specialist, is from Bihar.
(3) E and F play mandolin and violin, however not as a matter of course in a specific order.
(4) An is not from Kerala.
(5) The individual from Kerala is a specialist and plays guitar.
(6) The legal counselor plays sitar.
(7) The agent from UP plays violin.
(8) The instructor and the cricketer play woodwind and piano, however not as a matter of course in a specific order.
(9) F is a pilot.
(10) The Maharashtrian is an instructor.
(11) The Gujarati plays piano.
(12) G, a Punjabi, does not play sarod.
(13) B is a cricketer.
1. Which state does A have a place with?
A) Gujarat
B) Kerala
C) Maharashtra
D) Can’t say
E) None of these
2. Which instrument does B play?
A) woodwind
B) piano
C) sarod
D) Can’t say
E) sitar
3. Which instrument does C play?
A) mandolin
B) sitar
C) violin
D) None of these
E) sarod
4. What is D’s calling?
A) Engineer
B) Lawyer
C) Teacher
D) Can’t say
E) Cricketer
5. Which state does E have a place with?
A) Gujarat
B) Kerala
C) UP
D) Can’t say
E) none of these
Headings (1-5): Study the accompanying data and answer the given inquiry.
Eight friends−J, K, L, M, N, O, P and Q live on eight unique floors of a building however not as a matter of course in the same request. The lowermost floor of the building is numbered one, the one over that is numbered two thus on till the highest floor is numbered eight. J lives on floor numbered 4. One and only individual lives amongst J and L. O lives on the floor instantly beneath L. One and only individual lives amongst O and P. P lives above O. O lives on floor numbered 5. Stand out individual live amongst K and N, M lives on an even numbered floor yet does not live on floor numbered 8. K lives underneath Q’s floor.
6. Four of the accompanying five are indistinguishable according to the given game plan and in this way shape a gathering. Which of the accompanying does not have a place with that gathering?
(A) PO
(B) QL
(C) MJ
(D) LJ
(E) MN
7. Who lives precisely between the floors on which L and J live?
(A) K
(B) P
(C) O
(D) N
(E) M
8. Who amongst the accompanying lives on floor numbered 2?
(A) M
(B) L
(C) O
(D) Q
(E) P
9. Which of the accompanying is valid about M according to given game plan?
(A) M lives on the lowermost floor.
(B) K lives on one of the floor beneath M.
(C) All the given proclamations are valid.
(D) Only two individuals live amongst M and O.
(E) M lives on an odd numbered floor.
10. On the off chance that L and Q exchange their places thus do M and J, who amongst the accompanying will live between the floors on which M and P live, according to the given course of action?
(An) Only Q
(B) No one
(C) Only L
(D) Both P and L
(E) Both Q and O
Answer:-
1.  c
2.  b
3.  d
4.  a
5.  c
6.  e
7.  c
8.  a
9.  d
10.e

Click to see in Hindi

 

 

Share with your friends and write your comments
इस पोस्ट को देख कर अपना कमेन्ट अवश्य लिखें