Rules for error correction for bank PO 21-7-2016

English 0 Comments

Spotting error

Adjectives,Adverbs,Adverbial request Some vital tenets.

Rule 1 :-The near descriptors like “inferior”,”superior”,”prior”,”posterior”,”preferable” and so forth are trailed by “to”

Illustrations:

1.Death is desirable over disrespect.

2.He is higher ranking than me in administration by five years.

Rule 2: when two persons or things are contrasted and each other, the last term of examination must bar the previous by the utilisation ‘other’.

Illustrations:

1.He is more wise than whatever other understudy of the class.

2.No other pioneer in the nation is as well known as Jawaharlal Nehru.

Rule 3: ‘Less’ alludes amount just, though “less” signifies number.

Illustrations:

1.No less than fifty persons were murdered in the assault.

2.We don’t offer short of what one quintal of wheat.

Rule 4: Use of ‘Little’, ‘a bit’ and ‘the little’.

Little-it has a negative importance and signifies ‘scarcely any’

a little-it has a positive importance and signifies ‘a few’, however very little.

The little-signifies ‘not much’, but rather all that is.

Illustrations:

1.He has little information of legislative issues( implies for all intents and purposes no learning).

2.There was a little drain left in the pot.(some, however very little).

3.He sold the minimal gold he got from his mother.(not much, however all that is).

Rule 5: When two persons or things are contrasted , it is vital with see that examination is between them as it were.

Incorrect:The populace of Mumbai is more prominent than Delhi.

Correct:The populace of Mumbai is more prominent than that of Delhi.

Incorrect:Shelley’s sonnets are more melodious than Byron.

Right: Shelley’s sonnets are more melodious than that of Byron’s.

Rule 6: Adjectives ought not be utilized rather than verb modifiers

Illustrations:

Incorrect:He re-tuned speedier than I anticipated.

Correct:He returned rapidly than I anticipated

Hone Questions for “English dialect Spotting Error”.

1.Though the primary bit/of the book was dull,but/the later part was/very intriguing.

Ans: Substitute “yet” by “yet” or erase ‘however’. ” Though is constantly trailed by “yet” or just comma.

2.Everyone concurs/that Rahul is more astute than/every one of the individuals/of the family.

Ans:Put “other” after ‘all’.Refer Rule 2.

3.Watch/how watchful/the sparrow weaves/the straws into each other to frame a home.

Ans:Change “watchful” to “deliberately” to make it a modifier.

4.Like the commission has suggested/in its/report the guidelines should be upheld all the more entirely.

Ans:Replace “like” by ‘as’.

5.Although he/just procures eight hundred rupees a month,/he figures out how to bolster/his family enough.

Ans:Change the position of ‘as it were’. Put it before ‘eight hundred rupees’. When in doubt “just” or “even” ought to be put promptly before the word it is planned to qualify.

6.After drudging hard/over a long stretch/he discovered/he had scarcely made no benefit by any stretch of the imagination.

Ans:Change “no” to “any” .’Hardly’ is a negative word and subsequently ought not be taken after a negative word.

7. It appears to be clearly/to me that the visits they/made to the island/were not exceptionally visit.

Ans: Change “apparently” to “obvious” to make it descriptive word.

8.I had/gone/to Calcutta/to convey couple of good.

Ans: Add “a” preceding few to make it positive.

9.He got to the top/and was exceptionally baffled/when he found that another person/had achieved it prior.

Ans:Replace “extremely” by ‘much’. Past participle is typically gone before by “much” as present participle is ordinarily gone before by ‘extremely’.

10. The understudies ought to/do their lessons consistent/from starting/of the term.

Ans: Change “general” to consistently to make it verb modifier of way.

11.It is constantly simple/to discuss a/thing than to do/it ourselves.

Ans: Change “simple” to “simpler” to make it a similar degree.

12.I frequently gave/him cash and/I gave/him few yesterday.

Ans: Replace “few” by ‘a few’. “Few” indicates number and “a few” means an amount or a sum.

13. My everything trusts/were dashed to the ground/when I came to know/that my child had fallen in awful organisation.

Ans:Put “all” before ‘my’. ” my everything’ is a defective expression. Amend it as ‘all my’.

14. We from time to time/or ever see/those cheerful/who are egotistical.

Ans:Replace “ever” by ‘never’. “At times” is a negative word and it must be matched with a negative word.

15.Two first/parts of this/book are/extremely fascinating.

Ans:Replace ‘two first’ by ‘initial two’.

Click here for more English Question Answer

 

 

Share with your friends and write your comments
इस पोस्ट को देख कर अपना कमेन्ट अवश्य लिखें