# Sort of Questions based on Profit and loss 11-8-2016

Maths Tricks 0 Comments**Types of Questions**

Here we are giving all of you writes of inquiries that have been asked in Bank Exams and How to understand it effectively utilizing Grade Stack strategies

**Type**1:

The cost of 40 articles is the same as the offering cost of 25 articles. Discover the addition per penny.

(a) 65%

(b) 60%

(c) 15%

(d) 75%

Answer: (b)

Pick up per penny =(40-25)/25×100 =15/25×100=60%

Grade Stack strategies

In Above inquiry We take x = 40 , y = 25

At that point Gain % = (x –y) x 100/y

**Type**2:

Bananas are purchased at the rate of 6 for Rs. 5 and sold at the rate of 5 for Rs. 6. Benefit per penny is:

(a) 36%

(b) 42%

(c) 44%

(d) 48%

Answer : (c)

To keep away from portion, let the quantity of bananas boughtLCM of 5 and 6 = 30

CP of 30 bananas = 5 x 5 = Rs. 25

SP of 30 Bananas = 6 x 6 = Rs. 36

Benefit = Rs. (36-25) = Rs. 11

Benefit % = 11/25×100=44%

**Grade Stack Method**

[(6 x 6 – 5x 5)/(5 x 5)] x 100 = 44%

**Type**3:

A man purchased oranges at the rate of 8 for Rs 34 and sold them at the rate of 12 for Rs. 57. What number of oranges ought to be sold to win a net benefit of Rs 45?

(a) 90

(b) 100

(c) 135

(d) 150

Answers: (a)

Give the man a chance to purchase 24 (LCM of 8 and 12) oranges.

C.P. of 24 oranges = 34/8 ×24 = Rs. 102

S.P. of 24 oranges = 27/12×24= Rs. 114

Pick up = 114 – 102 = Rs. 12

Rs. 12 = 24 oranges

Rs. 45 = 24/12×45= 90 oranges

**Type**4:

A businessperson gains a benefit of 12% on offering a book at 10% markdown on printed cost. The proportion of the cost to printed cost of the book is ?

(a) 45 : 56

(b) 50 : 61

(c) 90 : 97

(d) 99 : 125

Answer: (a)

C.P. of the book = Rs. x

Printed cost = Rs. y

(y×90)/100=x × 112/100

x/y=90/112=45/56

**Type**5:

A merchant sold two sorts of products for Rs 10,000 each. On one of them, he lost 20% and on the other he increased 20%. His addition or misfortune per penny in the whole exchange was

(a) 2% misfortune

(b) 2% pick up

(c) 4% pick up

(d) 4% misfortune

Answer: (d)

Here, S.P. is same, Hence there is dependably a misfortune. Misfortune per penny = (20×20)/100=4%

**Grade stack Trick**

Misfortune % = (n^2)/100= (20)^2/100= 4%

Where n= 20

**Type**6:

On offering an article for Rs170, a retailer loses 15%. With a specific end goal to increase 20%, he should offer that article at rupees:

(a) 215.50

(b) 212.50

(c) 240

(d) 210

Answer: (c)

C.P. of article = (200×120)/100 = Rs. 240

**Type**7:

An article is sold at lost 10%. Had it been sold for Rs. 9 more, there would have been an increase of 12 1/2% on it. The cost of the article is

(a) Rs. 40

(b) Rs. 45

(c) Rs. 50

(d) Rs. 35

Answers: (a)

Give the cost a chance to cost of the article = Rs. x

S.P. at 10% misfortune = x×90/100 = Rs. 9x

P. at 12 1/2 % pick up

x × (100+12 1/2)/100 = Rs. 225x/200

As indicated by the inquiry, 9x + 9 = 225x/200

180x + 1800 = 225x

x = Rs. 40

**Grade Stack Method**

On the off chance that sign is not same then, we need to Add

On the off chance that sign is same then, we need to Subtract

Here,

– 10 % + 12 ½

22 ½% = 9%

100 % = ?

Equation = (n x 100 )/(distinction of misfortune % or Gain)

Note : where n= 9

**Type**8:

An offers a bag to B at 10% benefit. B offers it to C at 30% benefit. On the off chance that C pays Rs 2860 for it, then the cost at which a purchased it is

(a) 1000

(b) 1600

(c) 2000

(d) 2500

Answer: (c)

On the off chance that the C.P. of the bag for A be Rs. x, then

x ×110/100×130/100=2860

x=(2860×100×100)/(110×130) = Rs. 2000

**Type**9:

Arun marks up the PC he is offering by 20% benefit and offers them at a rebate of 15%. Arun’s net increase percent is

(a) 4

(b) 2

(c) 3.5

(d) 2.5

Answer: (b)

**Grade stack technique**:

r1 = 20 , r2 = 15

Equation = r1 – r2 – (r1 x r2)/100

(20-15-(20×15)/100)

= 20 – 18 = 2%

**Type**10:

A tradesman sold an article at lost 20%. On the off chance that the offering cost had been expanded by Rs. 100, there would have been an increase of 5%. The cost of the article was:

(a) Rs. 200

(b) Rs. 25

(c) Rs. 400

(d) Rs. 250

Answer: (c)

Let the C.P. of article be Rs. x.

105% of x – 80% of x = Rx. 100

25% of x = Rx. 100

x = Rs. (100×100)/25

= Rs. 400

: % profit on cost/( 100% + % profit on cost ) = % profit on selling price.

60/1.60 = .375 or 37.5% on selling price.

Share with your friends and write your comments

इस पोस्ट को देख कर अपना कमेन्ट अवश्य लिखें