Synonyms Quiz Set-2 12th Aug.2016

English 0 Comments

Verbal Ability-Synonyms Quiz for IBPS PO,Clerk,Rajasthan and Delhi Police,RAS and more civil services examination,SSC CGL,GD,and other all competitive examination.

1. FAKE(नकल)

1. Original (असली)

2. Imitation (नकल)

3. Trustworthy (विश्वसनीय)

4. Loyal (वफादार)

Answer:Imitation (नकल)

2. INDICT(अभ्यारोप या दोष लगाना)

1. Condemn(निंदा करना)

2. Reprimand(फटकारना)

3. Accuse(अभ्यारोप या दोष लगाना)

4. Allege(बिना सबूत के आरोप लगाना)

Answer:Accuse(अभ्यारोप या दोष लगाना)

3. STRINGENT (सख्त)

1. Dry(सूखा हुआ)

2. Strained (तनावपूर्ण)

3. Rigorous(सख्त)

4. Shrill (तीखा)

Answer: Rigorous(सख्त)

4. LAMENT(शोक प्रकट करना)

1. Complain (तकलीफ़ बतलाना)

2. Comment(आलोचना)

3. Condone(माफ़ करना)

4. Console(ढाँचा)

Answer :Complain (तकलीफ़ बतलाना)

5. HESITATED (हिचकिचाना)

1. Stopped

2. Paused (हिचकिचाना)

3. Slowed(धीमा करना)

4. Postponed (आगे बढाना)

Answer: Paused (हिचकिचाना)

6. RESCUE (बचाना)

1. Command  (हुक्म देना)

2. Help (सहायता)

3. Defence (सुरक्षा)

4. Safety (सुरक्षा)

Answer: Help (सहायता)

7. ATTEMPT (कोशिश करना)

1. Serve (सेवा करना)

2. Explore (खोजना)

3. Try  (कोशिश करना)

4. Explain  (समझाना)

Answer :  Try  (कोशिश करना)

8. FORAY (छापा मारना)

1. Maraud (लूट मार करना)

2. Contest (प्रतियोगिता)

3. Ranger (घूमने वाला)

4. Intuition(अन्तर्ज्ञान)

Answer: Maraud (लूट मार करना)

9. RECKLESS (लापरवाह)

1. Courageous (साहसी)

2. Rash (अतिशीघ्र)

3. Bold(निर्भीक)

4. Daring (साहस)

Answer: Rash (अतिशीघ्र)

10.CONSEQUENCES (परिणाम)

1 Results(परिणाम)

2 Conclusions

3 Difficulties

4 Applications

Answer:Results

Click here for more English Quiz 

Click here for Quiz maths,Reasoning,GK,Computer

 

 

 

Share with your friends and write your comments
इस पोस्ट को देख कर अपना कमेन्ट अवश्य लिखें