Verbal Ability-Synonyms Quiz 11th Aug.2016

English 0 Comments

Verbal Ability-Synonyms Quiz are very important for Bank,SSC,Rajasthan Delhi Police, Patwar,Gram sevak, 1st.2nd,3rd Grade Teacher and other all competition Exams.

In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

मौखिक योग्यता – समानार्थी प्रश्नोत्तरी बैंक , एसएससी , राजस्थान और दिल्ली पुलिस, पटवार , ग्राम सेवक , 1st.2nd , 3 ग्रेड शिक्षक और अन्य सभी प्रतियोगिता Exams- के लिए बहुत महत्वपूर्ण हैं निम्नलिखित में सवाल शब्द है जो सबसे अच्छा दिए गए शब्द के अर्थ को व्यक्त करता है चुनें।

Synonyms Quiz:

1. CORPULENT (मोटा तथा भारी)

1. Lean (दुबला)

2. Gaunt(मरियल)

3. Emaciated(कमज़ोर)

4. Obese((मोटा तथा भारी)

Answer: Obese((मोटा तथा भारी)

2. BRIEF(संक्षीश्प्त)

1. Limited(सीमित)

2. Small(सूक्ष्म)

3. Little(थोडा)

4. Short(संक्षीश्प्त)

Answer:Short(संक्षीश्प्त)

3. EMBEZZLE(गबन करना)

1. Misappropriate(गबन करना)

2. Balance(संतुलन)

3. Remunerate(पारिश्रमिक देना)

4. Clear(पूर्ण)

Answer: Misappropriate(गबन करना)

4. VENT(अभिव्यक्ति मार्ग)

1. Opening(अभिव्यक्ति मार्ग)

2. Stodge(भुकड़)

3. End(अंत)

4. Past tense of go(Past tense of Tense)

Answer: Opening(अभिव्यक्ति मार्ग)

5. AUGUST(महत्वपूर्ण)

1. Common(सामान्य)

2. Ridiculous(बेतुका)

3. Dignified(गौरवशाली)

4. Petty(लघु)

Answer:  Dignified(गौरवशाली)

6. CANNY(चालाक)

1. Obstinate(ज़िद्दी)

2. Handsome(रूपवान)

3. Clever(चालाक)

4. Stout(मोटा)

Answer: Clever(चालाक)

7. ALERT(चेतावनी)

1. Energetic(चुस्त)

2. Observant(अनुपालक)

3. Intelligent(बुद्धिमान)

4. Watchful(चेतावनी)

Answer:Watchful(चेतावनी)

8. WARRIOR(सिपाही)

1. Soldier(सिपाही)

2. Sailor(नाविक)

3. Pirate(समुद्री डाकू)

4. Spy(जासूस)

Answer: Soldier(सिपाही)

9. DISTANT (दूर)

1. Far (दूर)

2. Removed(अलग)

3. Reserved(आरक्षित)

4. Separate(अलग होना)

Answer:Far (दूर)

10. ADVERSITY(कठिनाई)

1. Failure (हार)

2. Helplessness(असहायता)

3. Misfortune(दुर्भाग्य)

4. Crisis(संकट)

Answer:Misfortune(दुर्भाग्य)

Click here for more Quiz 

Click here for Quiz Reasoning,GK,Maths,Computer

 

 

 

Share with your friends and write your comments
इस पोस्ट को देख कर अपना कमेन्ट अवश्य लिखें